basenbloggar

Jag har sett allt på internet.

Goodreads #3 - Ådalens Poesi

Publicerad 2017-04-10 23:19:00 i goodreads,

 
 
Pelle Molin är en avlägsen och mycket död släkting till min flickvän. En konstnär som var verksam och urfattig längst Ångermanälvens forsar. Han levde på potatis och brännvin, sades vara en kvinnotjusare av rang och skickade in kontaktannonser där han påstod sig vara en rik greve till alla stora tidningar i Sverige.

Denna bok är ett sant kulturarv. Förordet är skriven av en adelsman i slutet av romantiken. Adelsmannen är likt den skäggige flanellklädde södermalmshanen mycket fascinerad av de mytiska områdena utanför storstadens tullar. I sitt förord målar han upp en mycket romantisk bild av äventyraren (återkommande tema) och kvinnotjusaren Pelle Molin. Förordet är det vackraste hyllningstal jag som retoriker stött på. När Adelsmannen Gustaf av Geierstam skrev det blev han högst troligt Sveriges första hipsters, då han genom texten om den mycket okände diktaren Pelle Molin visar en djup insikt i vad som (till skillnad från sina vänners åsikter) är sann litteratur. Bravo Geierstam!

Själva boken är inte svårläst och är trots titeln ingen poesibok, däremot är den såklart skriven med gamla verbformer, men det är inget som stör och kräver knappt ansträngning för att förstå. Boken består allt i allo av en samling korta noveller som Pelle Molin skrivit. Novellerna är bara några sidor långa och skulle kunna beskrivas som elegant skrivna skrönor. Dramaturgin är klockren och lämpar sig till fylleåterberättelser, språket är tidsenligt romantiskt och mycket inspirerande.

Jag rekommenderar denna bok varmt till alla som vill ha något att bita i. Den första novellen är med vår tids mått avskräckande innehållsfattig, däremot är den andra novellen något av det bästa jag läst. Jag rekommenderar även denna bok till människor som vill vara avantgarde, dvs. före sin tid. Då jag som allvetande Goodreads-rescensent förutspår en inom tio årsåterkomst av naturromantiken i både språk och i levnadsätt.

Så om du vill förbereda dig innan kleti och pleti bränner sina Iphones och utnämner Gunde Svan till Guds sändebud så ska du absolut läsa denna bok. Läs den också om du vill njuta av vackert språk som inte är en dödstråkig debutroman om en ciggrökande uttråkad tjej i tjugofemårsåldern.

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela