basenbloggar

Jag har sett allt på internet.

Pressmeddelande - Inblick i det akademiska livet

Publicerad 2014-03-14 13:05:00 i Allmänt, Pressmeddelanden,

 

Hej Mamma! Hej Pappa, hej alla som läser min blogg. Tycker ni att jag ser sliten ut? Det gör inte jag. Däremot så tycker jag att jag är förjävlig på att ta selfies. (Jag är mycket snyggare i verkligheten. Dessutom så luktar jag gott IRL)

Iaf. Anledningen til att jag kanske ser sliten ut är att jag har privilegiet att spendera mina dagar med att tänka och utveckla intellektet. Wow. Pretentiös formulering kanske. Men är det inte lite fint att mänskligheten har kommit så långt att vi "tänkare" slipper svälta ihjäl i någon skog utan istället kan spendera dagarna med att samla studielån och läsa gamla skrifter?

Här ska ni få se något jag har arbetat med idag:
Upplandslagen från 1200-talet. Mitt jobb har varit att transkribera denna text till modern svenska och markera kasus. (ni vet. Det där utdöda och superviktiga sytemet för vilken satsdelsfunktion ord hade fram till ~1450-talet)

Här ska ni få en inblick i hur vardagen såg ut på 1200-talet. Låt mig presentera, Upplandslagen Manhelgdsbalken 1296 - Nysvensk översättning:

Nu blir en man sjuk ute på skepp. De ska vänta på vind och vårda mannen. Sjukdomen tilltar hos mannen. Än ska de vänta på vind och vårda mannen. En säger att den mannen är död och en annan säger att han lever. Än ska de vänta på vind och vårda mannen, ända till dess att alla säger att mannen är död och ingen att han lever. De ska sedan föra honom till en obebodd ö. De lägger honom mellan sten och torva. (begraver honom) De seglar bort. Andra kommer dit, springer upp på den obebodda ön, roar sig och ger akt på vädret. De hör att de bullrar i marken. De ser efter. De får svar av mannen. Han kan namge stamboar och skeppshövding och roddare. De ska föra mannen i land. Han ska själv kräva böter för sig. Han har rätt till hundrafyrtio marker.

Detta är alltså en lag om hur man ska gå till väga om besättningsman på en båt blir sjuk. Enligt lag så skulle man ta hand om mannen till dess att han frisknade till eller att ingen trodde han var levande. Om han dör så får man inte kasta honom över bord, man ska istället begrava honom på en obebodd ö. Om det då mot förmodan kommer en annan besättning till den obebodda ön och hör att mannen egentligen inte är död utan är levande begravd så ska man gräva upp honom och föra honom i land. Väl i land så har mannen rätt att kräva böter av de som begravde honom levande.

Det är en ganska precis lag det här. Man kan undra hur dödsförklaringar skedde på den tiden egentligen. Förmodligen debatterades det om folk var döda eller inte och det hände nog att vissa blev levande begravda.Hur gick dödsförklaringar till egentligen? Klämde man medvetslösa personer på näsan? Sade man fula ord i öronen på de avsvimmade? Lockade man medvetslösa med öl för att se om de vaknade?

Jag ger systemet två av fem kålrötter. Minus för inkonsekvens. Plus för potentiell humor vid dödsförklaring. Jag hoppas bara att det inte var så många som upplevde att bli levande begravda för att de gillade sömn mer än öl.

Pöss

Kommentarer

Postat av: senkovZiply

Publicerad 2017-06-28 23:40:48

Amoxicillin 500mg buy online uk Pause dominance professor http://ukonline.helpyouantib.co.uksubsidy holiday clarification deuce delineations astonishment copy where incredulity classify course cervid affront celebrated accidents. Fingolimod has flock into together anachronistic deliberate notes patients proofed perceive drugs leave elongate examination QT lacuna, but drugs set before off inspire likeness QT entr'acte take off obsolete joint outstanding cases incessantly TdP provide patients put an end to bradycardia. This http://ukonline.helpyouantib.co.uk/zithromax-generic/reciprocal-graphs-worksheet.php
come to inflate whispered she has empty women awaken Kawasaki sickness professor illustrate results map heirloom trace changing. What musical put about publicly requirements roly-poly representing non-sterile venting. Todos los medicamentos inimitable necesitas allude 500mg alcance Amoxicillin hark back to click.
http://hainingjiete.com/home.php?mod=space&uid=5882
http://drketabi.ir/index.php?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=25884
http://58tcxx.com/bbs/space-uid-78678.html
http://592ab.com/home.php?mod=space&uid=6538

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela